Zatem tarta z pieczonymi jabłkami:)
Możecie powiedzieć, że idę na łatwiznę. No i chyba tak;) Ale tarty z ciasta francuskiego z nadzieniem z pieczonych jabłek są łatwe, proste, szybkie i taaaaaaakie pyszne!:)
2 jabłka
opakowanie gotowego ciasta francuskiego(wykorzystamy tylko ok 1/3)
cukier, cynamon
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
Obieramy jabłka, wykrawamy środek i kroimy w drobną kostkę, doprawiamy cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Jak dla mnie to pieczone jabłka bez odrobiny cynamonu to nie to samo. Choć znam takie osoby, które nie trawią połączenia jabłko+ cynamon(prawda Kasiu;)).
W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy jabłuszko.
W między czasie wykładamy ciastem tartaletki i nakłuwamy je widelcem.
Potem kładziemy papier pergaminowy i wsypujemy fasolę. Dzięki temu ciasto podpiecze się a nie urośnie. Przez ok. 10 minut podpiekamy w piekarniku w 220 stopniach po czym wyjmujemy papier z fasolą.
Wykładamy tarty jabłkiem i robimy krateczkę z pociętego na długie paski ciasta.
Pieczemy tary w temperaturze 220 stopni przez 15 minut.
Na koniec kładziemy na górę gałkę lodów waniliowych i... jemy z uśmiechem na ustach!:)
Dobranoc,
Amatorie
musiałaś mi narobić smaku na noc?!
OdpowiedzUsuńPoza tym nie moge się napatrzeć na Twoją pasje. Niesamowite jest to, jak robisz te potrawy. Sama wiesz, jak ja mam w domu, może w Opalenicy mieliśmy tyle tych przypraw, narzędzi, pasji i przede wszystkim motywator główny - thermomix. a teraz? ledwo kilka narzędzi z obieraczką zakładnikiem na czele ;)
OdpowiedzUsuń33 years old Structural Analysis Engineer Minni Longmuir, hailing from Noelville enjoys watching movies like Doppelganger and Book restoration. Took a trip to City of Potosí and drives a Ferrari 410 Sport. zrodlo
OdpowiedzUsuń